Breadcrumbs

Zeven tips om te voorkomen dat je griep krijgt

Het griepseizoen is altijd een zware strijd – een strijd tegen bacteriën. Onzichtbaar voor het blote oog, liggen ze op de loer, wachtend op een hand die langs komt en dan BAM! Tegen de tijd dat u of uw kinderen beginnen met hoesten, is het meestal al te laat. Als u symptomen vertoont, bent u al besmet. Nu vraagt u zich misschien af hoe u en uw gezin de griep kunnen ontlopen? Het antwoord op die vraag is helaas niet eenvoudig.

Behalve met een quarantaine pak is er nagenoeg geen mogelijke manier om een simpele verkoudheid of griep te voorkomen. Desondanks zijn we nooit gestopt met het toch te proberen. Wanneer er enterovirussen heersen zoals EV-D68, een virus dat veel voorkomt onder kinderen, is het belangrijk om uzelf en uw gezin hier tegen te beschermen.

Wat kun je doen?

De beste verdediging is om in de aanval te gaan. Naast het feit dat u regelmatig goed uw handen moet wassen, vindt u hier een aantal tips om te voorkomen dat de griep u en uw gezin bereikt.

  1. Vermijd knuffels en handdrukken. Dit lijkt misschien asociaal, maar helpt zeker wanneer u de griep wilt weghouden. Vermijd direct contact, zeker met mensen die ziek zijn. Ook al bent u een fanatieke handenwasser, wie zegt dat degene wiens hand u schudt ook graag zijn handen wast?
  2. Blijf thuis als u ziek bent. Probeer geen indruk te maken op uw baas door wel op kantoor te verschijnen. Blijf thuis wanneer u ziek bent, en doe geen boodschappen of klusjes in huis. Uitrusten en in bed liggen is de boodschap.
  3. Was uw waterflesjes en kopjes af nadat je ze gebruikt hebt. Dit is makkelijk te overzien. Vaak hergebruiken we de flesjes water die we mee nemen naar de sportschool, of de kopjes die op het nachtkastje staan en zien hier het kwaad niet van in. Het hergebruiken van flesjes water of kopjes zorgt ervoor dat griepbacteriën langer aanwezig blijven en dit zal het herstelproces vertragen. Om het nog maar niet te hebben over het feit dat u mensen om u heen meteen besmet wanneer zij een slokje uit uw kopje of flesje nemen. Dit leidt dan ook meteen naar ons volgende punt…
  4. Deel niet. Vergeet alles wat u hebt geleerd op de basisschool. Tijdens het griepseizoen moet u egoïstisch zijn. Zorg ervoor dat u zaken zoals bestek of kopjes niet met anderen deelt. Daarnaast kan het helpen om over gemeenschappelijke gebruiksvoorwerpen, zoals afstandsbedieningen en tablets, een doekje te halen wanneer u deze gebruikt hebt. Wanneer uw kind ziek is, zorg er dan voor dat hij of zij met één en dezelfde tablet speelt en deze niet deelt met broertjes of zusjes.
  5. Zorg voor uzelf. We proberen allemaal gezond te eten en genoeg te slapen, maar met onze drukke agenda’s is dit soms lastig aan te houden. Zorg natuurlijk altijd voor uw gezin, maar vergeet niet om af en toe ook goed voor uzelf uit te kijken. Tijdens het griepseizoen is het erg belangrijk om goed voor uzelf te zorgen, zeker wanneer u merkt dat u last krijgt van de beginnende perikelen van de griep. Een sterk immuunsysteem is het belangrijkste wapen om het te winnen van de griep.
  6. Haal regelmatig het griepvaccin. Meerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat het griepvaccin een sterke verdedigingslinie biedt. Het kost niet meer dan tien minuten van uw tijd om een prik te halen en in ruil daarvoor kunt u voorkomen dat u zich een week of twee heel ellendig voelt.
  7. Ken de feiten. Als u het huis schoonmaakt is het belangrijk dat u kennis hebt over bacteriën, zodat u sterk staat in uw strijd tegen de griep.
  • Verkoudheids- en griepbacteriën kunnen maximaal twee dagen blijven leven op verschillende oppervlaktes.
  • Het griepvirus is warmtegevoelig en vermenigvuldigd zich sneller wanneer het koud is. Het virus begint vaak in nasale doorgangen en verspreid zich vanaf daar.
  • Enterovirussen, naast het griepvirus, slaan meestal toe tussen juli en oktober, en heersen vooral wanneer de zomerse temperaturen beginnen te dalen.
  • De meerderheid van de mensen die een griepje vatten, hebben dit te wijten aan het feit dat ze met hun geïnfecteerde handen hun ogen, mond of neus hebben aangeraakt.
  • De griep ligt meestal al drie dagen op de loer voordat je hier iets van merkt.

Hoe u de griep en andere enterovirussen zoals EV-D68 voorkomt, is een lastige vraag. De besproken tips vormen echter al een goede basis om uzelf en uw gezin te beschermen en te voorkomen dat de griep uw huis binnendringt.