Breadcrumbs

Dysenterie

Dysenterie is een darminfectie veroorzaakt door een bacterie of amoebe, die leidt tot diarree met bloed of slijm erin. Een slechte hygiëne is vaak de oorzaak van verspreiding en mensen worden vaak besmet door het eten van besmet voedsel. Ontdek de veelvoorkomende oorzaken van dysenterie, hoe het zich verspreidt en hoe u dit thuis en onderweg kunt voorkomen.

Oorzaken

Er zijn twee belangrijke oorzaken van dysenterie:

  • Bacillaire dysenterie (shigellosis) wordt veroorzaakt door de Shigella-bacterie die voorkomt in ontlasting. De ziekte komt daardoor vooral voor in landen met gebrekkige sanitaire voorzieningen.
  • Amoebendysenterie (amoebiasis) wordt veroorzaakt door een eencellige parasiet, Entamoeba histolytica genaamd, die voornamelijk in tropische gebieden wordt gevonden.

Beide soorten dysenterie worden meestal overgedragen door een slechte hygiëne en het eten van besmet voedsel.

Overzicht van symptomen

Vaak voorkomende symptomen zijn onder meer:

  • Diarree met bloed of slijm
  • Maagkrampen
  • Misselijkheid
  • Overgeven
  • Buikpijn
  • Koorts

Tips voor preventie

  • Was uw handen regelmatig met schoon water en zeep, met name vóór het hanteren, bereiden of eten van voedsel en na toiletgebruik.

  • Beperk het contact met besmette personen: Probeer verschillende handdoeken, beddengoed en drink- en eetgerei te gebruiken tot hij of zij weer beter is.

  • Drink geen kraanwater als u zich in een hoogrisicogebied bevindt: zorg ervoor dat water gezuiverd is door koken of behandeling met een chemisch ontsmettingsmiddel. Of drink flessenwater.

  • Wees voorzichtig met wat u eet als u zich in een hoogrisicogebied bevindt: Eet geen rauw fruit of rauwe groenten tenzij geschild, zoals een banaan. Vermijd melk, kaas of zuivelproducten tenzij het product is gepasteuriseerd zodat de bacteriën zijn gedood. Vermijd ook voedsel dat op straat wordt klaargemaakt, omdat u niet zeker kunt zijn dat het op een veilige manier is bereid. Neem geen ijsklontjes in uw drinken, tenzij u weet wat de bron is, omdat deze van kraanwater kunnen zijn gemaakt.

Fabeltjes

Q.“Kraanwater is veilig drinkwater”

Dit is niet altijd zo. In veel landen in de wereld zijn de sanitaire voorzieningen gebrekkig en zijn de hygiëneregels minder strikt. Schadelijke ziektekiemen en bacteriën kunnen soms terechtkomen in de lokale waterbronnen en het kraanwater besmetten. Controleer voor de zekerheid of het water waartoe u toegang heeft, veilig is om te drinken. Als u daarvan niet zeker bent, kook kraanwater dan voordat u het gebruikt of gebruik zo veel mogelijk flessenwater.

Q.“Ik heb een sterke maag, dus ik word niet ziek”

Uw immuunsysteem kan inderdaad gewend raken aan het omgaan met soorten bacteriën die u elke dag tegenkomt. Misschien heeft u op vakantie ook wel eens avontuurlijk voedsel uitgeprobeerd. Maar niemand is van nature immuun tegen dysenterie, tyfus, cholera of hepatitis – de ziektekiemen die meestal verantwoordelijk zijn voor voedselvergiftiging. Zorg voor een goede persoonlijke hygiëne en vermijd voedsel dat in onhygiënische ruimtes is klaargemaakt.