Breadcrumbs

Mexicaanse griep (H1N1)

Als u nooit hebt gehoord van H1N1-influenza (griep), dan kent u het waarschijnlijk onder de gebruikelijker naam, Mexicaanse griep. Het wordt zo genoemd omdat het voor het eerst werd ontdekt in Mexico.

In 2009 was de Mexicaanse griep verantwoordelijk voor een grieppandemie, die begon in Mexico en zich wereldwijd verspreidde. Gelukkig was het niet zo ernstig als aanvankelijk gedacht en in 2010 verklaarde de Wereldgezondheidsorganisatie dat de pandemie voorbij was.

Maar het risico van Mexicaanse griep blijft bestaan, want H1N1-influenza is een van de belangrijkste griepstammen die blijven circuleren. Hierbij lopen ouderen, zwangeren en mensen met een hart-, long-, nier- of leveraandoening in het bijzonder risico op complicaties.

Oorzaken

Mexicaanse griep is een griepvirus dat zich op dezelfde manier verspreidt als seizoensgriep. Dat wil zeggen door rechtstreeks contact met iemand die al besmet is, het inademen van in de lucht zwevende druppeltjes met daarin het virus die door het hoesten of niezen van de besmette persoon in de lucht zijn gekomen, en door het aanraken van spullen die door iemand zijn besmet met het griepvirus.

De incubatieperiode van griep is 4-6 dagen. Volwassenen kunnen een dag voordat de symptomen zichtbaar worden, besmettelijk zijn. Dit betekent dat u het H1N1-virus kunt doorgeven zonder dat u weet dat u het hebt.

Hoelang is griep besmettelijk? Voor volwassenen kan de besmettelijke periode vijf tot zeven dagen duren, terwijl dit voor kinderen tot twee weken kan duren.

Overzicht van symptomen

De symptomen van Mexicaanse griep zijn onder meer:

  • Spierpijn
  • Vermoeidheid
  • Keelpijn
  • Hoesten
  • Koorts
  • Loopneus
  • Diarree of overgeven
  • Hoofdpijn
  • Kortademigheid

Tips voor preventie

Laat u vaccineren

De Mexicaanse griep maakt vaak deel uit van de griepprik (vaccinatie tegen seizoensgriep). Mensen met een hoog risico, onder wie zwangere vrouwen, zouden zich moeten laten vaccineren. Neem contact op met uw lokale zorgverlener voor meer informatie.

Was regelmatig uw handen

Een goede handhygiëne is cruciaal om verspreiding van de infectie een halt toe te roepen. Gebruik een desinfecterende handgel indien water en zeep niet beschikbaar zijn

Gebruik papieren zakdoekjes/tissues

Bedek altijd uw neus en mond met een papieren zakdoekje/tissue als u niest en gooi het gebruikte zakdoekje/tissue in de vuilnisbak. Als u geen zakdoekje/tissue bij de hand hebt, nies dan in uw elleboogholte in plaats van uw hand.

Reinig en desinfecteer vaak aangeraakte oppervlakken regelmatig

Het griepvirus kan tot 48 uur op niet-poreuze oppervlakken overleven. Daarom is het zeer belangrijk om vaak aangeraakte oppervlakken, zoals klinken, keukenbladen, lichtknopjes etc., schoon te maken en te desinfecteren.

Vermijd anderen

Vermijd mensen met de griep, en als u griep hebt, vermijd anderen om verspreiding van het virus te voorkomen.

Als u zich zorgen maakt over de Mexicaanse griep of het H1N1-virus, neem dan contact op met uw huisarts of zorgverlener.

Fabeltjes

Q.“Gezonde mensen krijgen geen Mexicaanse griep.”

Gezonde mensen, jong en oud, kunnen besmet raken met de Mexicaanse griep. Het risico van H1N1 is wel groter voor ouderen, zieken en zwangere vrouwen.

Q.“Als je koorts hebt en griepsymptomen, dan heb je Mexicaanse griep.”

De symptomen van de Mexicaanse griep en seizoensgriep lijken heel erg op elkaar, maar sommige mensen met Mexicaanse griep ontwikkelen zelfs niet eens koorts. Ga niet uit van het ergste – neem contact op met uw huisarts als u zich zorgen maakt.