Breadcrumbs

Hygiëne in de badkamer

De favoriete plekjes van ziektekiemen in de badkamer

Door de badkamer goed te reinigen kunt u ziektekiemen op oppervlakken bestrijden en de vorming van schimmels voorkomen. Hoewel de closetpot ongetwijfeld ziektekiemen bevat, is het risico dat u er rechtstreeks mee in aanraking komt doorgaans laag, tenzij u de closetpot aanraakt, in contact komt met het water erin tijdens het gebruik of terwijl u doortrekt of een gezinslid aan een gastro-intestinale aandoening lijdt.

U kunt ziektekiemen op oppervlakken in de badkamer bestrijden door de volgende tips op te volgen:

  • Reinig en desinfecteer de toiletpot zo vaak als nodig om de ophoping van vuil en afzettingen zoals roest en kalk te voorkomen. Deze kunnen ziektekiemen bevatten en een bron van onaangename geuren zijn. Gebruik een desinfecterend reinigingsmiddel voor toiletpotten. Als u een borstel gebruikt, zorg er dan voor dat hij schoon en droog is voor u hem opbergt.
  • Als uw kind een potje gebruikt, gooi de inhoud dan na gebruik in het toilet en desinfecteer het potje na ieder gebruik.
  • Reinig en desinfecteer de plekken waar ziektekiemen zich snel kunnen vermenigvuldigen: de storthendel van het toilet, de toiletbril, kranen en deurklinken.
  • Verwijder onmiddellijk iedere spat en desinfecteer de betrokken oppervlakken.
  • Spoel de badkuip, de wastafel en de douche na ieder gebruik. Reinig en desinfecteer ze regelmatig met een geschikt product om kalk en zeepresten die ziektekiemen kunnen bevatten te verwijderen.
  • Ziektekiemen kunnen zich op de douchekop verspreiden. Als u uw douchekop gedurende enige tijd niet gebruikt hebt, laat dan enkele minuten warm water met maximaal vermogen lopen om ziektekiemen te verwijderen.
  • Berg uw persoonlijke voorwerpen (zoals tandenborstels of scheerapparaten) op waar ze niet bespat kunnen worden met water dat ziektekiemen bevat. Spoel ze na ieder gebruik en berg ze op als ze droog zijn. Deel nooit uw persoonlijke voorwerpen met anderen.
  • Was zorgvuldig uw handen na ieder toiletbezoek en nadat u de badkamer schoongemaakt hebt. Raak schimmelplekken niet aan

Vervang indien mogelijk het badkamertapijt door een harde bekleding zoals tegels, linoleum of laminaatvloer. Een harde vloer is gemakkelijker te reinigen en houdt geen vocht vast. Gebruik een algemeen desinfecteermiddel om harde vloeren te reinigen en te desinfecteren. Als u een houten vloer hebt, gebruik dan een product dat het hout niet beschadigt.