Het nieuwe Coronavirus (COVID-19) Begrijpen

Het nieuwe Coronavirus (COVID-19) begrijpen

Wat is het Coronavirus? 

Volgens de World Health Organisation[1], zijn de Coronavirussen (CoV) een grote familie van virussen die symptomen veroorzaken die variëren van een verkoudheid tot ernstigere ziekten zoals de Middle East Respiratory Syndrome (MERS-CoV) en de Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS-CoV).

Wat is het nieuwe Coronavirus 2019 (COVID-19)? 

Het nieuwe Coronavirus 2019 (COVID-19) is stam van het nieuwe soort Coronavirus die voor het eerst werd geïdentificeerdtijdens een uitbraak in Wuhan, China. Het is belangrijk te vermelden dat het gemak van de overdracht van een virus van de ene op de andere persoon kan variëren. Sommige virussen zijn zeer besmettelijk, terwijl andere virussen dit minder zijn. Er zijn onderzoeken bezig om de overdracht, ernst, en andere kenmerken gelinkt aan COVID-19 beter te begrijpen[2]

Ken de Coronavirus symptomen

Volgens de Center for Disease Control and Prevention (CDC) in de Verenigde Staten, hebben de patiënten die besmet zijn met COVID-19 symptomen gemeld zoals:

 • Koorts
 • Hoesten
 • Ademhalingsmoeilijkheden

De CDC denkt op dit moment dat de symptomen van de COVID-19 binnen de 2-14 dagen na besmetting kunnen optreden. Dit is gebaseerd op wat ze vroeger hebben kunnen waarnemen tijdens de incubatieperiode van MERS virussen[3].

Hoe verspreidt de Coronavirus zich?

De CDC zegt[4] dat de coronavirussen zich het vaakst verspreiden van één besmette persoon naar een andere door:

 • De lucht: door hoesten en niezen
 • Persoonlijk contact, zoals door zich aan te raken of door handen te schudden
 • Contact met een vervuild oppervlak, en daarna zijn mond, neus of ogen aan te raken zonder zijn handen te wassen
 • Fecale besmetting: wat zeldzamer is

Vandaag is het onduidelijk hoe gemakkelijk de besmetting van COVID-19 zich verspreid tussen personen. Het onderzoeken van de overdracht, de ernst en andere aspecten die verband houden met COVID-19 wordt voortgezet.

Hoe kan ik helpen mezelf te beschermen tegen het Coronavirus?

De beste manier om zich te beschermen is om contact met het virus te vermijden. De CDC raadt aan[5] eenvoudige dagelijkse preventiestappen aan om de verspreiding van het virus te helpen voorkomen, zoals:

 • Vermijd direct contact met zieke mensen
 • Vermijd het aanraken van uw ogen, neus en mond aan te raken met ongewassen handen
 • Was je handen regelmatig met zeep en water gedurende minstens 15 seconden. Als water en zeep niet beschikbaar zijn, gebruik een handontsmettingsmiddel op basis van alcohol
 • Pas goede voedselveiligheid toe - Gebruik verschillende snijplanken en messen voor rauw vlees en gekookt voedsel. Reinig voedseloppervlakken na contact.
 • Blijf thuis als u ziek bent
 • Bedek uw hoest of nies met je elleboof of bij voorbaat met een zakdoek, en gooi deze daarna in de vuilbak

Zoals bij elke besmettelijke ziekte, kan een goede hygiëne een belangrijke rol spelen om de verspreiding te voorkomen. Maar, de belangrijkste aanbeveling s echter om een arts te bezoeken wanneer een persoon een van de symptomen vertoont die indicatief zijn voor het Coronavirus. Bel eerst je dokter en leg je symptomen uit. Hij of zij zal instructies geven over hoe je een behandeling kunt krijgen zonder anderen aan te raken.

Doodt Dettol het Coronavirus (COVID-19)?

Neen.

Het is echter gebleken dat specifieke Dettol-producten op mondiaal niveau effectief zijn tegen bepaalde stammen van dezelfde groep virussen als het Coronavirus, wanneer ze volgens de gebruiksaanwijzing worden gebruikt.

Gelieve te verwijzen naar de WHO website https://www.who.int/health-topics/coronavirus voor meer informatie.

 

[1] https://www.who.int/health-topics/coronavirus

[2] https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/

[3] https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/about/symptoms.html

[4] https://www.cdc.gov/coronavirus/about/transmission.html

[5] https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/about/prevention-treatment.html

[6] Op lokaal niveau werden deze producten nog niet getest voor deze specifieke virussoorten noch het nieuwe Coronavirus (COVID-19). Dit maakt deel uit van de globaal RB communicatie.