Breadcrumbs

Hygiëne in de keuken

Leer hoe ziektekiemen die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken zich verspreiden in uw keuken en hoe u kunt bijdragen tot de bescherming van uw gezin door enkele eenvoudige reinigings- en desinfectiehandelingen uit te voeren.

Oppervlakken in de keuken

Om de verspreiding van bacteriën te voorkomen, is het belangrijk om de oppervlakken die tijdens de bereiding van voedsel gebruikt of aangeraakt worden regelmatig te reinigen, bijvoorbeeld kasthandvatten, de deur van de koelkast, kranen, de vuilnisbak of deurklinken.

Reinig en desinfecteer de oppervlakken die in contact komen met voedsel.

U moet de oppervlakken die in contact komen met voedsel reinigen en desinfecteren voor u er een ander levensmiddel op legt en onmiddellijk nadat u er rauwe voedingsmiddelen opgelegd hebt (vlees, gevogelte, vis, eieren). Nadat u rauwe voedingsmiddelen aangeraakt hebt, moet u ook ieder oppervlak dat mogelijk besmet werd met ziektekiemen reinigen en desinfecteren (bijvoorbeeld een kraan of de deur van de koelkast).

  • U kunt kleine voorwerpen zoals vaatwerk, bestek of pannen desinfecteren door ze zorgvuldig te wassen met warm water en afwasmiddel en ze daarna af te spoelen met zuiver water (bij voorkeur warm) voor u ze netjes afdroogt.
  • Grote of vaste voorwerpen die u niet onder de kraan kunt wassen, moeten gereinigd worden met behulp van een geschikt desinfecterend middel.

Reinig en desinfecteer de oppervlakken die in contact komen met uw handen.

Oppervlakken in de keuken zoals de koelkastdeur, deurklinken, kastgrepen, kranen en de vuilnisbak kunnen gemakkelijk besmet zijn met ziektekiemen, vooral als u niet vaak uw handen wast. Reinig en desinfecteer regelmatig deze oppervlakken om te voorkomen dat ze bacteriehaarden worden.