Breadcrumbs

Hygiëne in regentijd (natte moesson)

Gezond blijven in de regentijd

De natte moesson of de regentijd kan bepaalde lastige situaties opleveren voor uw gezondheid, daarom hebben we enkele tips die u gezond kunnen houden in dit seizoen.

Wat is de regentijd (natte moesson)?

De regentijd/natte moesson is een seizoensgerelateerde verschuiving in weerpatronen, waardoor warme, vochtige lucht van zee boven het land komt, waardoor langdurig veel regen ontstaat. De zomermoesson/regentijd begint meestal in mei en juni afhankelijk van het land, met wijdverbreide stortregens. Ernstig onweer en tornado’s kunnen de voorbodes zijn van de regentijd/zomermoesson.

Hoe beïnvloedt de regentijd de gezondheid?

De door de natte moesson/regentijd gecreëerde uitdagingen op het gebied van gezondheid hebben meestal te maken met de impact van de aanwezigheid van veel stilstaand water. Hierdoor kunnen muggen zich gemakkelijk voortplanten en mogelijk malaria en dengue (knokkelkoorts) verspreiden.

Vanwege de toename van stilstaand water in de omgeving is er een duidelijke stijging van het aantal gevallen van voedselvergiftiging en maag-darmklachten, net als hoesten, griep en verkoudheid.

Andere problemen zijn schimmelinfecties en zwemmerseczeem. Ook kan het overvloedige water in de omgeving en warme lucht de vochtigheid en groei van schimmels op de muren stimuleren, waardoor de ziekte van astmapatiënten erger wordt.

Hoe blijf ik gezond in de regentijd?

Houd de muggen op een afstand:

 • Gebruik overvloedig antimuggenmiddel, en breng het regelmatig opnieuw aan.
 • Gebruik ‘mosquito coils’ (antimuggenwierook) of apparaatjes om de muggen uit uw omgeving te houden.
 • Slaap onder een klamboe.
 • Keer ongebruikte bakken, koelers, vazen etc. om zodat er geen water in komt te staan en het geen broedplaatsen voor muggen worden.
 • Wees extra voorzichtig met eten en drinken:
 • Eet goed gegaard voedsel: het kan de moeite waard zijn om rauw voedsel en salades te laten staan, tenzij u zeker weet dat het is gewassen in schoon stromend water of met een desinfecterende oplossing om alle schadelijke bacteriën te doden.
 • Eet geen ‘street food’ in deze periode, omdat er een grotere kans is dat dit schadelijke bacteriën bevat.
 • Houd uzelf goed gehydrateerd met schoon en veilig drinkwater, omdat de kans op uitdroging groter is in dit seizoen.
 • Houd uzelf schoon en droog:
 • Neem een paraplu en geschikte kleding mee om droog te blijven in natte omstandigheden.
 • Loop niet door plassen en zorg dat uw voeten niet nat worden. Dit kan namelijk schimmelinfecties aan voeten en teennagels veroorzaken.
 • Houd uzelf droog en voorkom dat u nat gespat wordt met vies, stilstaand water, omdat dit schadelijke bacteriën kan bevatten.
 • Zorg voor een goede handhygiëne: denk eraan uw handen grondig met zeep te wassen na toiletbezoek en vóór het bereiden en eten van voedsel. Dit is elke dag belangrijk, maar vooral tijdens het regenseizoen om de verspreiding van virussen en bacteriën tegen te gaan.
 • Was regelmatig, en als u nat wordt, was uzelf met zeep en droog u goed af met een schone droge handdoek, vooral tussen de tenen en huidplooien. Het gebruik van talkpoeder kan helpen om ervoor te zorgen dat u volledig droog bent om het ontwikkelen van schimmelinfecties te voorkomen.
 • Zeep en body washes van Dettol kunnen helpen omdat deze bacteriën doden. Wanneer u in bad gaat, kunt u Dettol Antiseptic Liquid aan het badwater toevoegen om eventuele schadelijke bacteriën in het water te doden. Dit is met name verstandig als u baadt in water uit een opslagtank. Gebruik dit altijd volgens de aanwijzingen.

Houd uw huis schoon en hygiënisch:

Vermijd contact met vochtige muren, omdat deze een broedplaats van schimmels kunnen zijn.

Desinfecteer de oppervlakken in huis regelmatiger, met name de zones die in contact komen met etenswaren, en ook vochtige ruimtes zoals de badkamer, waar extra vocht in de lucht kan leiden tot schimmels en vochtaanslag.