Breadcrumbs

Verspreid vreugde, geen bacteriën

Het is weer zover: de tijd van het jaar waar iedereen op wacht. Nu de feestdagen op de horizon liggen, kijken we allemaal uit naar het samenzijn met familie en geliefden. Wel is het belangrijk dat wanneer u uw vrienden en familie uitnodigt, u ervoor zorgt dat u de griep niet over de vloer krijgt om er zeker van te zijn dat het enige wat zich verspreidt dit jaar, vreugde is.

Wat is de griep?

De griep is een ziekte die veroorzaakt wordt door een virus dat wordt overgedragen door kleine vochtdruppels die worden aangemaakt wanneer mensen met griep hoesten, niezen of zelfs praten. De feestdagen zijn een ideaal aangelegenheid om weer eens goed bij te praten met iedereen die u lief hebt. Helaas betekent deze samenkomst ook dat de griep gemakkelijk de kans krijgt om zich te verspreiden. Het griepvirus is erg besmettelijk en kan verspreid worden door iemand die de griep heeft vanaf de dag voordat hij of zij symptomen vertoont tot zeven dagen daarna. Ongeacht hoe voorzichtig mensen omgaan met de ziekte, kunnen deze virussen zich makkelijk nestelen en zich ophopen op bijvoorbeeld handgrepen en gadgets. De keuken is echter de ultieme broedplaats voor virussen. En nu beseffen we dat de meeste mensen een groot gedeelte van hun feestdagen in de keuken doorbrengen…

De symptomen van de griep kunnen zijn:

  • Hoesten
  • Zere keel
  • (Spier)pijn
  • Verstopte- of loopneus

Veel mensen associëren griep met koorts. En hoewel dit inderdaad een onaangenaam symptoom is van het virus, heeft niet iedereen koorts wanneer ze slachtoffer zijn van de griep. Denk dus zeker niet dat er niets aan de hand is wanneer u geen last hebt van koorts. De meeste mensen hebben na een week het ergste van een griep wel achter de rug, maar het virus kan erg onvoorspelbaar zijn. Sommige mensen, vooral kinderen en ouderen, lopen meer risico op serieuze complicaties.

Hoe bestrijdt u de griep?

Het beste medicijn tegen de griep is een sterke verdediging. Zorg er dus altijd voor dat u goed beschermd bent.. Hiermee zorgt u ervoor dat u met een gerust hart de kerstperiode tegemoet kan gaan.

Om verspreiding van de griep te voorkomen volgt u de richtlijnen van het Agentschap Zorg & Gezondheid. Zij adviseren het volgende*:

  • Vraag een griepvaccinatie aan
  • Was uw handen grondig gedurende 20 seconden met zeep en water
  • Maak er een gewoonte van om uw omgeving schoon te maken

Wat de feestdagen ook mogen brengen, wij hopen dat het gezellige en gezonde dagen zullen zijn in familiale sfeer. U kunt hiertoe bijdragen door de adviezen van het centrum Zorg & Gezondheid op te volgen en Dettol® te gebruiken om uw huis virus- en bacterievrij te houden. Verspreid dus vreugde, en geen bacteriën!

 

* Voor meer informatie om de griep te voorkomen kun je kijken op https://www.zorg-en-gezondheid.be/Ziektes/Ziektelijst-A-Z/Griepvaccinatie/