Breadcrumbs

Allergieën

Een allergie is een hypergevoeligheidsstoornis van het immuunsysteem, waardoor het lichaam te sterk reageert op een allergeen (meestal onschadelijke omgevingsstoffen, van voedsel tot veelgebruikte medicijnen, stof en pollen en veel meer). Dit allergeen veroorzaakt een ontstekingsreactie in het lichaam van de betreffende persoon.

Allergische reacties kunnen variëren van enigszins onprettige allergiesymptomen tot levensbedreigende anafylactische reacties in extreme gevallen.

Oorzaken

Er bestaan duizenden allergenen die een allergie kunnen opwekken, maar enkele veelvoorkomende zijn:

Door de lucht overgedragen allergenen: stof en pollen.
Dierlijke huidschilfers: materiaal afkomstig van de huid van dieren zoals huidcellen. Vergelijkbaar met roos bij mensen.
Voedselallergenen: schaaldieren, melkproducten, noten en/of zaden en gluten, eieren en vis.
Medicatie: aspirine en penicilline.
Insectensteken: wespen en bijen.
Planten: grassen en brandnetels.
Stoffen: Latex.

Overzicht van symptomen

  • Huiduitslag
  • Netelroos
  • Rode, jeukende ogen
  • Hoesten
  • Piepende ademhaling
  • Niezen
  • Astma-aanvallen
  • Buikpijn en braken
  • Anafylaxie

Tips voor preventie

Vermijd blootstelling

Vermijd blootstelling aan allergenen waarvan u weet dat u erop reageert. Dit is Lees alle voedsel- en Lees alle voedsel- en medicijnetiketten grondig om ingrediënten te vermijden die een allergische reactie veroorzaken.

Zorg dat uw huis stofvrij is

Voor in de lucht zwevende allergenen zoals stof en pollen, is de beste manier om de blootstelling te verminderen door alle zachte oppervlakken (zoals tapijt, bekleding en kussens) grondig te stofzuigen en harde oppervlakken vochtig te reinigen met een product zoals Dettol Surface Cleansing Wipes. Deze handige doekjes doden 99,9% van de ziektekiemen en hebben bewezen 90% van de allergenen te verwijderen, zoals pollendeeltjes, huisstofmijt en huidschilfers van huisdieren.

Medicatie & antihistaminen

Medicijnen zoals antihistaminen kunnen het effect van allergieën verminderen en minimaliseren en zijn in het bijzonder bruikbaar bij door de lucht overgedragen allergenen (zoals hooikoorts veroorzakende stoffen) omdat deze overal om ons heen zijn. Slijmoplossende middelen en neussprays kunnen sommige veelvoorkomende symptomen van door de lucht overgedragen/luchtwegallergieën behandelen.

Ernstige anafylactische reacties kunnen levensbedreigend zijn en worden vaak veroorzaakt door bepaalde voedingsmiddelen, medicijnen en insectensteken. Tijdens een aanval wordt vaak adrenaline gegeven om de getroffen persoon te behandelen.

Fabeltjes

Q.“Als ik één allergie heb, heb ik dan een grotere kans op andere allergieën?”

Dit is niet altijd zo. Veelvoorkomende allergieën kunnen enorm verschillen van persoon tot persoon. De een is misschien alleen allergisch voor één allergeen, terwijl een ander allergisch kan zijn voor vele allergenen. Hooikoorts is een veelvoorkomende allergie en terwijl de een allergisch is voor veel verschillende soorten pollen, krijgt een ander alleen een allergische reactie van één bepaalde soort pollen en ook worden niet alle reacties en intoleranties van het menselijke lichaam veroorzaakt door allergieën.

Q.“Als ik allergisch ben voor iets, zijn mijn kinderen het dan ook?”

Allergieën kunnen erfelijk zijn. De toename van allergische reacties kan echter niet alleen worden verklaard door genetische factoren. De wetenschap onderzoekt ook milieufactoren zoals allergeenniveaus en milieuvervuiling om meer inzicht te krijgen in de onderliggende oorzaken van allergische reacties.