Breadcrumbs

Conjunctivitis

Uw ogen zijn extreem gevoelig. Daardoor kan het kleinste irriterende deeltje of infectie al leiden tot veel pijn en irritatie. Het kan ook leiden tot conjunctivitis, een ontsteking van de dunne weefsellaag die de voorkant van het oog bedekt, het bindvlies of conjunctiva genoemd. Conjunctivitis veroorzaakt door een bacteriële of virale infectie is zeer besmettelijk.

In de meeste gevallen vormt conjunctivitis geen ernstig gezondheidsrisico en geneest het na een aantal weken vanzelf. Het is echter belangrijk om contact op te nemen met een arts zodat deze de oorzaak kan vaststellen en de juiste behandeling kan voorschrijven. Neonatale conjunctivitis, waar pasgeborenen jonger dan 28 dagen last van kunnen hebben, kan leiden tot ernstigere complicaties. Als u een pasgeboren baby hebt en denkt dat hij of zij dit heeft, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw huisarts of zorgverlener.

Oorzaken

Er zijn drie veelvoorkomende soorten conjunctivitis:

Infectieuze conjunctivitis:

veroorzaakt door een bacteriële of virale infectie. Infectieuze conjunctivitis is zeer besmettelijk. Als iemand in uw gezin zijn of haar geïnfecteerde ogen aanraakt en daarna een oppervlak, kan de infectie gemakkelijk worden verspreid naar iemand anders binnen het gezin.

Allergische conjunctivitis:

veroorzaakt door een allergische reactie op iets, zoals pollen of huisstofmijt

Conjunctivitis door irritatie:

veroorzaakt doordat de conjunctiva in contact komt met irriterende stoffen, zoals shampoo, chloorwater of een losse wimper

Overzicht van symptomen

Kenmerkende symptomen van conjunctivitis door irritatie zijn onder meer:

  • Rode ogen
  • Tranende ogen

Kenmerkende symptomen van infectieuze conjunctivitis zijn de bovenstaande, plus:

  • Branderig gevoel
  • Gevoel alsof er wat in uw oog zit
  • Een plakkerige laag op de oogleden

Kenmerkende symptomen van allergische conjunctivitis zijn afhankelijk van waarvoor u allergisch bent, maar kunnen zijn:

  • Jeukende ogen
  • Niezen en verstopte neus
  • Droge, pijnlijke ogen
  • Kleine vlekjes aan de binnenkant van uw bovenste oogleden (bij mensen die allergisch zijn voor het dragen van contactlenzen)

Tips voor preventie

Infectieuze conjunctivitis is zeer besmettelijk, dus een goede hygiëne is cruciaal om verspreiding te voorkomen:

Vermijd in uw ogen te wrijven of deze aan te raken – dit maakt het alleen erger en kan zorgen voor besmetting van het ene naar het andere oog

Was regelmatig uw handen - gebruik een desinfecterende handgel indien water en zeep niet beschikbaar zijn

Deel geen spullen – wanneer iemand binnen uw gezin last heeft van conjunctivitis, zorg er dan voor dat u geen handdoeken, zonnebrillen, of iets anders deelt dat in contact komt met de ogen

Reinig wasgoed hygiënisch - verschoon bedlinnen, kussens en handdoeken regelmatig en was het in heet water met wasmiddel. Het toevoegen van Dettol Laundry Sanitiser aan uw was doodt 99,9% van de bacteriën, zelfs op lage temperaturen.

Fabeltjes

Q.“Ik kan alleen conjunctivitis krijgen van iemand die besmet is.”

Niet waar. U kunt virale conjunctivitis krijgen door hetzelfde virus dat oorinfecties of een verkoudheid veroorzaakt. U kunt ook conjunctivitis krijgen door zandkorreltjes, stof of een losse wimper; het begint met irritatie van het oog en leidt tot infectie.

Q.“Conjunctivitis is niet besmettelijk als het wordt behandeld.”

Conjunctivitis is besmettelijk totdat het oog niet meer rood is of er geen afscheiding meer is. Dit kan enkele dagen duren. Antibiotica bestrijdt alleen bacteriële conjunctivitis en voorkomt niet de verspreiding van bacteriën.