Breadcrumbs

Diarree

Diarree is dunne ontlasting of ontlasting die vaker komt dan normaal. Het is een van de belangrijkste symptomen van buikgriep (gastro-enteritis). Het andere is overgeven. Gastro-enteritis is ontsteking van de maag of darm als gevolg van een bacteriële of virusinfectie. Diarree houdt meestal 2-4 dagen aan en hoeft doorgaans niet te worden behandeld, maar ernstige diarree kan levensbedreigend zijn. Dit komt door het vochtverlies bij waterige diarree, met name bij baby’s en jonge kinderen, ondervoede mensen en mensen met een verminderde weerstand. Helaas is diarree wereldwijd de op een na belangrijkste doodsoorzaak bij kinderen jonger dan 5 jaar. Elk jaar sterven circa 760.000 kinderen hieraan.

Het goede nieuws is dat diarree kan worden voorkomen. Door een veilige drinkwatervoorziening, verbeterde afvalverwerking (waaronder juiste voorzieningen voor de veilige verwerking van rioolafval) en door een goede handhygiëne (wassen met water en zeep), kan het risico van diarree aanzienlijk worden verminderd.

Oorzaken

Wat zijn de oorzaken van diarree?

Over het algemeen worden infecties die diarree veroorzaken verspreid door het binnenkrijgen van besmet voedsel en water (vandaar de diarree na eten), door vieze handen, of rechtstreeks contact met ontlasting. Veel verschillende soorten bacteriën, virussen en parasieten kunnen gastro-enteritis en vervolgens diarree veroorzaken. Bijvoorbeeld:

 • Bacteriën, zoals salmonella of Escherichia (E. coli)
 • Virussen, zoals norovirus of rotavirus
 • Parasieten, zoals Giardia lamblia

Overzicht van symptomen

Wat zijn de symptomen?

U kunt last hebben van een of meer van de volgende symptomen:

 • Waterdunne ontlasting
 • Maagklachten of -krampen
 • Acute aandrang om naar het toilet te gaan
 • Misselijkheid en braken
 • Koorts
 • Verminderde eetlust
 • Uitdroging

Aanvallen van diarree zijn meestal na een paar dagen afgelopen, maar het is echter belangrijk om gedurende die tijd niet uitgedroogd te raken.

Drink daarom veel. U kunt overwegen om een oraal rehydratiemiddel (ORS) te gebruiken. Dit vult de mineralen en zouten aan die u hebt verloren. ORS is meestal verkrijgbaar in zakjes en moet worden opgelost in water.

Probeer normaal te eten, maar houd de maaltijden klein en licht. Vermijd vet, sterk gekruid en zout- of suikerrijk eten. Baby’s met diarree kunt u borst-/flesvoeding geven zoals gebruikelijk.

Volwassenen met ernstige symptomen of als de diarree langer dan een week aanhoudt, moeten contact opnemen met een zorgverlener.

Tips voor preventie

Hoe voorkom ik diarree?

Zorg voor een goede handhygiëne

Vergeet niet uw handen regelmatig met water en zeep te wassen, zeker na toiletbezoek en voor en na het bereiden en eten van voedsel.

Veilig drinkwater

Besmet water is een van de belangrijkste factoren die bijdragen aan verspreiding van besmettelijke ziekten in ontwikkelingslanden. Zorg dat u toegang hebt tot veilig water. Als u water in huis opslaat, zorg ervoor dat het reservoir afgedekt is, laat niemand het water rechtstreeks aanraken of rechtstreeks uit het reservoir drinken en reinig het na elk gebruik. Als u niet zeker bent van de kwaliteit van uw water, behandel het dan voor het drinken.

Voedselhygiëne

Goede voedselhygiëne helpt om gastro-enteritis en diarree door voedselvergiftiging te voorkomen.

 • Reinig en desinfecteer oppervlakken waarop voedsel wordt bereid: Reinig en desinfecteer na het bereiden van voedsel (met name rauw vlees, rauwe vis of eieren) alle keukenoppervlakken die u hebt gebruikt. Vuil keukengerei, bestek en servies kan worden gereinigd met afwasmiddel en heet water
 • Bewaar rauw en gekookt voedsel niet bij elkaar
 • Maak voedsel volledig gaar
 • Bewaar voedsel goed gekoeld om de groei van bacteriën te stoppen

Wees extra voorzichtig wanneer iemand van uw gezin last heeft van diarree

 • Deel geen bestek, keukengerei, handdoeken en andere persoonlijke verzorgingsspullen zoals washandjes en sponzen met andere gezinsleden
 • Laat mensen die last hebben van diarree geen eten klaarmaken voor anderen
 • Reinig en desinfecteer uw toilet, inclusief de toiletbril en spoelknop, na elke aanval van diarree
 • Denk eraan uw handen regelmatig grondig met water en zeep te wassen
 • Ga niet eerder dan 48 uur na het verdwijnen van de symptomen weer naar school of naar het werk

Fabeltjes

Q.“Het is beter minder te drinken wanneer je diarree hebt”

Niet waar – wanneer iemand diarree heeft, is het belangrijk om veel te drinken om uitdroging te voorkomen. Drink regelmatig kleine slokjes water, zelfs wanneer u last heeft van braken. Zorg ervoor dat het water behandeld is voor het te drinken.

Q."Mensen die last hebben van diarree moeten voorzichtig zijn met wat ze eten"

Er zijn verschillende meningen over wat en wanneer men moet eten wanneer men last heeft van diarree. De meeste experts zijn het erover eens dat het goed is om vast voedsel te eten. De maaltijden moeten wel licht en klein zijn en vermijd sterk gekruid, zwaar of vet eten. Als u het gevoel heeft dat u niet kunt eten, is dat niet erg.