Breadcrumbs

Hand-voet-mondziekte

Hand-voet-mondziekte is een zeer besmettelijke virale infectie waardoor vooral kinderen jonger dan 10 jaar worden getroffen. Hoewel de ziekte onprettig kan zijn voor uw kind en hij of zij zich niet lekker kunnen voelen, is het in de meeste gevallen geen ernstige bedreiging voor de gezondheid. Er zijn enkele gevallen bekend van levensbedreigende herseninfecties (encefalitis) die in verband worden gebracht met hand-voet-mondziekte veroorzaakt door één bepaalde virusstam. Deze lijken echter alleen te zijn opgetreden in de regio Azië-Pacific.

Hand-voet-mondziekte bij volwassenen is zeldzaam, maar de symptomen kunnen wel ernstige ongemakken veroorzaken. Omdat het zo besmettelijk is, wordt aangeraden om andere mensen en de werkplek te vermijden totdat de ziekte volledig is genezen.

Oorzaken

Hand-voet-mondziekte wordt veroorzaakt door een aantal verschillende enterovirussen. Deze komen voor in de neus- en keeluitscheiding, de vloeistof in blaren en de ontlasting van besmette mensen.

Besmette druppeltjes die zijn uitgehoest of uitgeniest door een besmette persoon, kunnen door een ander worden ingeademd of nabijgelegen oppervlakken besmetten. Op dezelfde manier kan iemand het voedsel en de oppervlakken die hij of zij aanraakt, besmetten als hij of zij de handen niet goed wast na een toiletbezoek.

Uitbraken van hand-voet-mondziekte komen vaker voor in plaatsen zoals crèches waar groepen kinderen hun luiers verschoond moeten krijgen of het potje gebruiken. Als uw kind naar een crèche of opvang gaat, verzeker u er dan van dat deze beleid heeft voor het consequent uitvoeren van goede hygiëne.

Overzicht van symptomen

Kenmerkende symptomen van hand-voet-mondziekte zijn onder meer:

  • Koorts
  • Algeheel ziek gevoel
  • Niet-jeukende rode vlekken of kleine met vloeistof gevulde blaasjes op handen en voeten. Deze kunnen ook voorkomen op knieën, ellebogen en lies- en schaamstreek en kunnen soms uitgroeien tot pijnlijke blaren
  • Verminderde eetlust
  • Pijnlijke blaasjes in de mond

Een veelvoorkomende complicatie bij hand-voet-mondziekte is uitdroging, daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw kind voldoende drinkt.

Tips voor preventie

  • Was altijd uw handen (en die van uw kinderen): was de handen grondig na toiletbezoek en na het verschonen van een luier, en vóór het bereiden en eten van voedsel. Gebruik een desinfecterende handgel indien water en zeep niet beschikbaar zijn.
  • Beperk direct contact met besmette personen: Aangezien hand-voet-mondziekte zeer besmettelijk is, kunt u direct contact met besmette personen het best vermijden.
  • Reinig en desinfecteer besmette oppervlakken inclusief speelgoed en speen, als uw kind een speen gebruikt
  • Was uw wasgoed hygiënisch: Was beddengoed, kleding en handdoeken die besmet kunnen zijn met speeksel, blaarvloeistof of ontlasting op een hoge temperatuur.

Fabeltjes

Q.“Hand-voet-mondziekte is hetzelfde als mond-en-klauwzeer.”

Niet waar, dit zijn twee verschillende ziekten.Mond-en-klauwzeer komt voor bij rundvee, schapen en varkens. En u kunt geen hand-voet-mondziekte krijgen van dieren.

Q.“Als je ooit hand-voet-mondziekte hebt gehad, kun je niet nog eens besmet raken.”

Uw lichaam wordt wel immuun tegen die bepaalde virusstam, maar het is mogelijk dat uw een tweede keer besmet raakt door een andere virusstam die hand-voet-mondziekte veroorzaakt.