Breadcrumbs

Huidinfecties

Huidinfecties kunnen ontstaan wanneer schadelijke ziektekiemen (meestal een bacterie, schimmel of virus) die door een snijwond of kapotte huid is binnengedrongen, verder kunnen groeien. Veel huidinfecties reageren goed op eenvoudige, vrij verkrijgbare geneesmiddelen, maar soms is een antibioticakuur nodig om ze te behandelen.

Lees hieronder meer over de oorzaken van huidinfecties, waarop u moet letten en een aantal eenvoudige stappen om uw huid schoon en gezond te houden.

Oorzaken

Meestal is een bacterie, schimmel of virus de oorzaak van een huidinfectie. Zoals alle schadelijke ziektekiemen kunnen deze zich verspreiden van de ene persoon op de andere via huidcontact, en in huis via onze handen, kleren, huisdieren, voedsel en spullen in huis.

Er zijn een aantal verschillende soorten huidinfecties en het soort infectie is afhankelijk van het micro-organisme dat de infectie veroorzaakt. Enkele veelvoorkomende soorten huidinfecties zijn:

Steenpuisten

Een steenpuist is een rode, pijnlijke bult op de huid, meestal in de nek, oksels, op het gezicht of op de billen.

Cellulitis

Cellulitis is een bacteriële infectie van de dieper gelegen huidlaag (dermis) en de vetlaag en het zachte weefsel (de subcutane weefsels) die onder de huid liggen.

Ringworm

Ringworm is een schimmelinfectie die vaak de niet-bedekte delen van het lichaam aandoet, zoals benen, armen of gezicht. Deze veroorzaakt een ringvormige rode uitslag.

Zwemmerseczeem/voetschimmel (Tinea pedis)

Zwemmerseczeem is een schimmelinfectie die meestal jeuk, een branderig gevoel en een schilferige huid met kloofjes tussen de tenen veroorzaakt.

Overzicht van symptomen

De symptomen verschillen met het soort infectie, maar enkele veelvoorkomende zijn:

  • Blaren
  • Jeuk
  • Wondjes
  • Pijn en ongemak
  • Branderig gevoel
  • Pus
  • Uitslag

Als u een van deze symptomen hebt, overleg dan met uw arts of zorgverlener. Deze kan u adviseren of u een antibioticakuur (tabletten of crème) nodig hebt om de huidinfectie te behandelen voor het ernstiger wordt.

Tips voor preventie

Was uw handen

Huidinfecties zijn zeer besmettelijk, dus vergeet niet uw handen regelmatig met water en zeep te wassen.

Neem regelmatig een bad of douche

Infecties kunnen overal op de huid ontstaan. Was u regelmatig en grondig om schadelijke ziektekiemen en bacteriën te verwijderen.

Deel geen spullen

Als iemand in huis een huidinfectie heeft, was de spullen (zoals beddengoed, handdoeken, drink- en eetgerei) die hij of zij heeft gebruikt grondig, voor ze zelf te gebruiken.

Droog uzelf af

Kleed u snel om als u natte, zweterige kleren aan hebt en droog u volledig af om de kans op schimmelinfecties van de huid te verminderen. Draag ook slippers in gemeenschappelijke kleed- of doucheruimtes.

Eerste hulp

Ziektekiemen kunnen gemakkelijk snij- en schaafwonden infecteren. Dus als u gewond bent geraakt, reinig de wond en gebruik een ontsmettingsmiddel om eventuele ziektekiemen te doden. Bedek vervolgens de wond tegen vuil en ziektekiemen.

Fabeltjes

Q.“Alleen zwemmers krijgen zwemmerseczeem”

Niet waar. Zwemmerseczeem werd zo genoemd omdat de infectie veroorzakende schimmel vaak voorkomt op plaatsen waar zwemmers komen, zoals het zwembad, kleedkamers, douches. Iedereen die is blootgesteld aan de schimmel, kan deze echter oplopen, niet alleen zwemmers.