Breadcrumbs

Stafylokokkeninfectie en huidhygiëne

Lees over deze veelvoorkomende huidinfectie en hoe deze kan worden voorkomen met goede hygiëne

Iedereen wil graag een gezond uitziende huid. Hierdoor voelen we ons goed en het geeft ons vertrouwen wanneer we andere mensen ontmoeten. Maar wist u dat hoe gezond uw huid er ook uitziet en voelt, deze toch de gastheer is voor vele verschillende soorten micro-organismes? Een veelvoorkomende soort is Staphylococcus aureus.

Meestal is deze bacterie (vrijwel) onschuldig. Maar als deze dieper de huid binnendringt, kan dat leiden tot een bacteriële infectie, die stafylokokkeninfectie wordt genoemd. Over het algemeen kan een stafylokokkeninfectie met tabletten of crème met een antibioticum worden behandeld, maar sommige stafylokokkeninfecties, zoals MRSA-infecties, kunnen resistent zijn tegen bepaalde antibiotica waardoor het veel lastiger is om de infectie te behandelen.

Oorzaken

Staphylococcus aureus kan worden verspreid door de lucht via huidschilfers (stof), door huidcontact of door het aanraken van besmette oppervlakken. Uw huid vormt een natuurlijke barrière tegen bacteriën en andere ziektekiemen, maar wanneer de huid kapot is, kan de Staphylococcus aureus uw lichaam binnendringen en een stafylokokkeninfectie veroorzaken.Deze kunnen worden onderverdeeld in twee groepen:

  • Infecties van de huid en weke delen. Dit zijn milde infecties waarbij de bacterie alleen de huid infecteert rond de plek waar de bacterie de huid is binnengedrongen
  • Invasieve infecties. Dit is wanneer de bacterie uw bloedbaan binnendringt en daarna uw botten, longen of hart. Dit kan leiden tot veel ernstigere infecties – soms levensbedreigend

Overzicht van symptomen

Symptomen van sommige veelvoorkomende stafylokokkeninfecties van de huid en de weke delen:

Steenpuisten - een rode, pijnlijke bult op de huid; in de kern hiervan kan pus zich ontwikkelen. Erin knijpen kan tot verdere infectie leiden, dus een steenpuist kan het best met rust worden gelaten tot deze barst en opdroogt.

Impetigo (krentenbaard) - komt vooral voor bij kinderen en is zeer besmettelijk. De verschijnselen zijn blaasjes die kapotgaan, waarna geel-bruine korsten ontstaan, of grote met vocht gevulde blaren die geen pijn doen. Door te krabben worden de bacteriën verspreid.

Cellulitis - een bacteriële infectie onder het huidoppervlak, waardoor deze rood, pijnlijk, opgezwollen wordt met blaarvorming. U kunt ook last hebben van rillingen en misselijkheid.

Staph Scalded Skin Syndrome (SSSS) - komt vooral voor bij baby’s en kinderen jonger dan vijf jaar, met uitgebreide blaarvorming die eruitziet alsof de huid verbrand is door kokend water. Baby’s krijgen ook koorts en vervellende huid.

Als u een van deze symptomen hebt, neem dan contact op met uw arts of zorgverlener omdat u een antibioticakuur nodig heeft om de infectie te behandelen.

Tips voor preventie

Hoe kan ik een stafylokokkeninfectie voorkomen?

Was uw handen

Was uw handen regelmatig grondig met water en zeep, zeker na toiletbezoek en voor en na het bereiden en eten van voedsel.

Houd uw huid schoon

Neem elke dag een bad of douche om uw huid schoon en gezondte houden.

Bedek (snij)wonden

Als u een (snij)wond hebt, reinig deze dan en behandel de wond met een ontsmettend middel. Houd ter bescherming de wond bedekt met een pleister/verband om te voorkomen dat de wond besmet raakt met vuil en ziektekiemen. Verschoon het verband of de pleister regelmatig en vergeet niet uw handen ervoor en erna te wassen om verder infectierisico te voorkomen.

Fabeltjes

Q."Mensen met huidallergieën lopen een grotere kans op stafylokokkeninfecties"

Mensen met allergische huidreacties zoals eczeem zijn gevoeliger voor huidinfecties, met name veroorzaakt door Staphylococcus aureus, omdat hun immuunsysteem meer gericht is op de allergie dan op het bestrijden van een infectie. Mensen met eczeem hebben ook een grotere kans om hun huid open te krabben of te wrijven om de jeuk te verminderen, waardoor de huid verder wordt beschadigd en deze vatbaarder is voor infectie.