Breadcrumbs

Tyfus

Tyfus is een bacteriële infectie die verscheidene organen kan aantasten. Het is zeer besmettelijk en kan ernstig of fatale gevolgen hebben als het niet wordt behandeld. Lees hier hoe u een tyfusinfectie kunt herkennen, hoe het zich verspreidt en de stappen die u kunt zetten om uw gezin te beschermen als u naar het buitenland gaat.

Oorzaken

Tyfus wordt veroorzaakt door Salmonella typhi, een bacterie van hetzelfde geslacht dat voedselvergiftiging door salmonella veroorzaakt.

Tyfus is zeer besmettelijk en verspreidt zich door contact met de ontlasting en (incidenteel) urine van besmette personen. Hierdoor komt het vaak voor in landen met gebrekkige sanitaire voorzieningen, waar rioolafval in drinkwaterbronnen en de voedselketen terecht kan komen.

Als het in een vroeg stadium wordt behandeld, zijn de symptomen meestal mild en verdwijnen deze binnen twee weken. Zonder behandeling is echter een op de vijf gevallen van tyfus fataal, terwijl degenen die overleven permanente fysieke of mentale beperkingen kunnen hebben. Dit is waarom tyfus zo snel mogelijk moet worden behandeld met antibiotica. Ernstige gevallen moeten in het ziekenhuis worden behandeld met een kuur van antibiotica-injecties.

Overzicht van symptomen

U kunt last hebben van een of meer van de volgende symptomen:

  • Koorts: 39-40 °C
  • Maagpijn
  • Hoofdpijn
  • Verstopping of diarree

Tips voor preventie

Wanneer u naar een gebied gaat waar tyfus veel voorkomt

  • Laat u inenten: Er zijn twee vaccinaties beschikbaar die u een goede bescherming geven tegen tyfus. Overleg met uw huisarts over de juiste vaccinatie.
  • Drink gekookt of chemisch gedesinfecteerd water of flessenwater: Gebruik geen kraanwater om te drinken, voedsel te wassen of uw tanden te poetsen, tenzij het eerst is gekookt. Drink flessenwater waar mogelijk, of water dat chemisch is gedesinfecteerd.
  • Eet geen ongekookt eten: Zorg ervoor dat het voedsel dat u eet door en door gaar is zodat schadelijke ziektekiemen zijn vernietigd.
  • Zorg voor een goede handhygiëne: Vergeet niet uw handen regelmatig te wassen met schoon water en zeep zoals Dettol Handwash.