Breadcrumbs

Urineweginfectie

Een urineweginfectie, of UWI, komt zeer vaak voor en vaker bij vrouwen dan bij mannen. Een urineweginfectie kan zeer pijnlijk zijn, maar geneest meestal vanzelf binnen een paar dagen, hoewel in sommige gevallen antibiotica kan helpen.

Lees meer over urineweginfecties, wat de oorzaken zijn en hoe u een pijnlijk toiletbezoek kunt vermijden.

Oorzaken

‘Urineweg’ is een verzamelnaam voor de delen van uw lichaam die urine maken en uit uw lichaam verwijderen. Dit zijn onder andere de nieren, urineleiders, blaas en urinebuis.

Een urineweginfectie (UWI) is een infectie van een of meer hiervan, meestal doordat bacteriën van buiten de urinebuis zijn binnengekomen. In zeer zeldzame gevallen kunnen urineweginfecties ook worden veroorzaakt door bacteriën in de bloedbaan. Een blaasontsteking wordt cystitis genoemd, en een urinebuisontsteking urethritis.

Een urineweginfectie is geen seksueel overdraagbare aandoening (soa), maar sommige vrouwen merken dat irritatie door seks tot een urineweginfectie kan leiden. Bij mannen kan een urineweginfectie worden teweeggebracht door een vernauwing van de urinebuis (strictuur), een eerder opgelopen soa, een blaassteen of problemen met de prostaatklier.

Overzicht van symptomen

U kunt last hebben van een of meer van de volgende symptomen:

  • Pijn of brandend gevoel bij het plassen
  • Plotselinge hoge nood (niet kunnen ophouden)
  • Rug- of maagpijn
  • Troebele of onprettig ruikende urine
  • Algeheel ziek gevoel

Dit is allemaal normaal en wordt meestal binnen een paar dagen beter. Als u echter zwanger bent of diabetes of koorts hebt, of de symptomen worden snel erger, dan is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts.

Tips voor preventie

Vaak worden antibiotica voorgeschreven tegen urineweginfecties, maar er zijn verschillende manieren om het risico er een op te lopen te verminderen

  • Zorg voor een goede persoonlijke hygiëne: neem dagelijks een bad of douche, was uw schaamstreek en zorg ervoor dat u van voren naar achteren afveegt als u naar het toilet bent gegaan. De meeste urineweginfecties worden veroorzaakt doordat bacteriën van de anus per ongeluk op de urinebuis (plasgaatje) worden overgedragen.
  • Houd uw plas niet op. Ga naar het toilet wanneer u aandrang hebt.
  • Leeg uw blaas na seks. Dit helpt om eventuele bacteriën rond de urinebuis te verwijderen.
  • Voorkom verstopping (wanneer poepen lastig is). Zorg voor voldoende vezels in uw eten en drink de hele dag water om regelmatig te kunnen poepen.
  • Drink cranberrysap. Cranberrysap of -capsules vormen een natuurlijke manier om uw afweer tegen urineweginfecties te verbeteren.