Zweetlucht

Waardoor ontstaat zweetlucht en hoe kan dit worden voorkomen

Zweetlucht is de onprettige geur die ontstaat wanneer we zweten. Hoewel dit gênant kan zijn, is het goede nieuws dat zweetgeur meestal met een aantal eenvoudige stappen op het gebied vanpersoonlijke hygiëne kan worden voorkomen.

Waardoor ontstaat zweetlucht?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, ontstaat zweetlucht niet door zweet. De geur wordt in feite veroorzaakt door bacteriën die het zweet afbreken in aromatische vetzuren. Deze veroorzaken die onprettige geur.

Zweten is de natuurlijke manier van temperatuurregeling van uw lichaam. Wanneer zweet verdampt, neemt het de warmte van uw lichaam mee, waardoor u afkoelt.

Om dit te bereiken heeft uw lichaam ongeveer 4 miljoen zweetkliertjes, die bestaan uit twee soorten.

  • Eccriene klieren komen over het hele lichaam voor. Het zweet uit deze klieren is meestal geurloos, hoewel een nare geur kan ontstaan als u bepaalde dingen hebt gegeten of gedronken. Knoflook, kruiden, alcohol en bepaalde medicijnen zijn meestal de boosdoeners.
  • Apocriene klieren komen voornamelijk voor op de behaarde plaatsen van het lichaam, zoals oksels en schaamstreek. Deze worden meestal actief rond de puberteit en geven natuurlijke chemische stofjes, feromonen genaamd, af. Zweet uit de apocriene klieren bevat veel proteïne, waardoor het rijk is aan voedsel voor bacteriën. Dus mensen met actievere apocriene klieren kunnen merken dat zij sneller een zweetlucht ontwikkelen.

Overgewicht of een medische aandoening zoals diabetes kunnen zweetlucht ook verergeren. Meestal is het echter een teken van te veel bacteriën op de huid.

Wat kan ik doen tegen zweetlucht?

Meestal is het antwoord eenvoudig: Houd de lichaamsdelen die vaak zweten zo schoon mogelijk.Volg gewoon deze eenvoudige stappen voor persoonlijke hygiëne:

  • Was minstens één keer per dag met warm water en zeep. Besteed daarbij extra aandacht de behaarde plaatsen, met name oksels en schaamstreek, waar zich veel zweetproducerende klieren bevinden en waarbacteriën zich snel ontwikkelen.
  • Verschoon en was regelmatig uw kleren en vervang ze indien nodig.
  • Gebruik een deodorant of antitranspirant onder uw oksels na het wassen. Een roll-on antitranspirant is bijzonder effectief.
  • Het scheren van uw oksels laat het zweet sneller verdampen, waardoor bacteriën minder tijd hebben om het af te breken
  • Draag ademende materialen zoals zijde, wol of katoen, zodat zweet snel kan verdampen
  • Wees voorzichtig met knoflook en kruiden in uw eten.