Breadcrumbs

Zindelijk worden en hygiëne

Tips en hygiëne voor succesvol zindelijk worden

Leer de signalen te herkennen dat uw kind klaar is om zindelijk te worden en lees onze tips voor zindelijkheidstraining. Ontdek ook hoe eenvoudige handhygiëne en het schoonhouden en schoonmaken van oppervlakken tijdens zindelijkheidstraining u kan helpen om u en uw kind te beschermen tegen ziektekiemen en bacteriën.

Klaar om zindelijk te worden?

Misschien bent u er klaar voor, maar is uw kind dat ook? Elk kind is anders en de een is er emotioneel en fysiek eerder klaar voor dan de ander. Het maakt in feite niet uit wanneer uw kind er klaar voor is. Het is zeker niet nodig om u zorgen te maken wanneer hij of zij later is dan anderen.

Dit zijn enkele signalen die erop kunnen wijzen dat uw kind klaar is om zindelijk te worden:

 • Vragen stellen over andere kinderen die naar het toilet gaan
 • Groeiende interesse in wat u doet op het toilet
 • Praten over moeten plassen en poepen
 • Beginnen te hurken en broek naar beneden te trekken• Vragen stellen over andere kinderen die naar het toilet gaan

ls uw kind klaar is om over te stappen van luiers naar het potje, ga er dan voor. Het is niet zo afschrikwekkend of stressvol als sommigen u willen laten geloven, maar er is wel extra aandacht nodig voor hygiëne om uw leefomgeving veilig en gezond te houden voor uw gezin, zodat de verspreiding van ziektekiemen en bacteriën wordt voorkomen.Dit houdt in dat potje, kraan, spoelknop, wc-bril en zones rond het potje en de wc regelmatig worden schoongemaakt en gedesinfecteerd.

Tips voor zindelijk worden

Uw kind heeft tot dusver met plezier ongestoord in zijn of haar luier geplast of gepoept terwijl hij of zij speelde of tv-keek. Hij of zij wil niet dat het plezier wordt onderbroken wanneer de zindelijkheidstraining begint, dus maak het proces vanaf het begin zo interessant mogelijk.

Laat uw kind de kleur van zijn potje kiezen – het is tenslotte voor hem of haar!

 • Versier het potje, zodat het speciaal wordt
 • Laat uw kind bij u in het toilet en leg uit wat er gebeurt
 • Maak doortrekken leuk
 • Voeg wat magie toe aan de handhygiëne met het Dettol No-Touch Hand Wash System
 • Leg wat speelgoed en boeken bij het potje om uw kind te stimuleren langer te blijven zitten. Zorg ervoor dat u deze dingen gemakkelijk kunt schoonmaken om verspreiding van bacteriën te voorkomen
 • Geef uw kind een complimentje als hij of zij in het potje plast of poept
 • Geef uw kind speciale broeken voor zindelijkheidstraining zodat uw peuter gewend raakt aan het zelf naar beneden en naar boven doen van zijn of haar broek

Hygiëne voor handen en huis

Zindelijk worden gebeurt niet in een dag. Elk kind is uniek en voor sommige kinderen duurt het langer dan voor andere. Hoe dan ook, het is het perfecte moment om uw kindje de basisbeginselen van handhygiëne bij te brengen, door te laten zien wat hij of zij niet moet aanraken op het toilet en door de gewoonte aan te leren om goed handen te wassen. Voor gemakkelijk handen wassen houd u het Dettol No-Touch Hand Wash System bij de hand – dit doodt 99,9% van de bacteriën.

Veel oefenen is nodig om zindelijk te worden, net als veel geduld. Het is nodig dat u uw huis hygiënisch houdt door gedisciplineerd alles onmiddellijk schoon te maken en te desinfecteren (inclusief het potje) om verspreiding van ziektekiemen en bacteriën te voorkomen.

Tips voor het schoonmaken van het potje

 • Gooi de inhoud van het potje in het toilet voor het schoonmaken
 • Gebruik Dettol Cleansing Wipes om plas en poep weg te vegen
 • Reinig de toiletbril, de spoelknop en de kraan met [invullen]

Als u merkt dat u meer bezig bent met knoeiboeltjes op te ruimen in plaats van successen te vieren, maak u dan niet druk. Misschien is uw kind er gewoon nog niet aan toe om zindelijk te worden.