Breadcrumbs

Peuters leren hun handen te wassen

Hoe kunt u zorgen dat peuters leren hun handen schoon en zichzelf gezond te houden?

Handen wassen is een eenvoudige maar effectieve manier die kan helpen u en uw kind gezond te houden. Het creëren van goede handenwasgewoontes wanneer ze jong zijn, is niet alleen belangrijk voor de gezondheid van uw eigen kind, maar ook voor uw hele gezin, doordat schadelijke ziektekiemen zich niet kunnen verspreiden en ziekten veroorzaken.

Die schattige handjes kunnen dagelijks in contact komen met allerlei bronnen van ziektekiemen. Peuters zijn de wereld aan het ontdekken, maar de ziektekiemen die ze tegenkomen kunnen uw kindje, én andere leden van uw gezin, ziek maken. Gelukkig kan regelmatig handen wassen deze ziektekiemen verwijderen en helpen hen gezond te houden, zodat de pret niet bedorven hoeft te worden.

Wanneer u een kind, en zeker een jong kind, leert hoe hij of zij moet handen wassen, is het zeer belangrijk om het leuk te maken en het kind te belonen wanneer het goed gaat.

Iedereen hoort graag dat hij of zij het goed heeft gedaan, en kinderen zijn geen uitzondering. Geef veel complimentjes en aanmoediging. Het voelt misschien wat vreemd in het begin, maar het is een geweldige manier om kinderen te helpen deze eenvoudige maar effectieve gewoonte te herhalen. Overweeg om een stickerkaart te gebruiken om bij te houden wanneer ze hun handen goed hebben gewassen. En wanneer ze een bepaald aantal beloningsstickers hebben gekregen, zou u zelfs een extra beloning kunnen geven om ze op koers te houden.

Kleine kinderen zien echt alles en zullen merken wanneer u uw handen niet wast, dus geef het goede voorbeeld en was altijd uw handen wanneer dat nodig is. Als jullie op dat moment samen zijn, vertel uw kind dan waarom en laat zien wat u doet … u weet hoe vaak kinderen dingen die u doet of zegt nadoen of napraten, dus help uw kind om uw goede handenwasvoorbeeld te volgen.

In het begin voelt u zich misschien wat ongemakkelijk, maar het is werkelijk belangrijk om een gezonde handenwasroutine zo vroeg mogelijk in te prenten om niet alleen uw kind maar uw hele gezin gezond te houden.

Zomaar even snel wrijven met wat zeep is echter niet voldoende voor gezonde handen zonder ziektekiemen. Hierbij dus uitgebreide aanwijzingen voor gezonde peuterhanden.

Wanneer uw peuter zijn handen moet wassen

Deze drie belangrijke momenten om handen te wassen moeten ze onthouden:

 • Vóór ze iets eten
 • Elke keer na een toiletbezoek of wanneer ze op het potje zijn geweest

Zelfs wanneer uw kind geen chef-kok wil worden, als u samen in de keuken bent en u gaat eten bereiden, laat hem of haar dan zien dat u uw handen wast.

Natuurlijk is het altijd goed om uw kind aan te leren dat hij of zij de handen moet wassen, wanneer ze in contact zijn gekomen met bronnen van ziektekiemen, schrammen of snijwonden hebben aangeraakt of buiten hebben gespeeld. Want u weet, die kleine vingertjes raken alles aan, ook wat u niet wilt!

Handen wassen, 9 stappen voor gezonde handen

Wist u dat om uw handen grondig te wassen, u ongeveer 40 seconden tot een minuut nodig hebt om ze goed schoon te maken? Leer uw kind om de tijd te nemen om het goed te doen. Maak het leuk, twee keer ‘Lang zal ze leven’ zingen is bijvoorbeeld ongeveer de tijd die nodig is om het goed te doen. U kunt het ook samen luidkeels zingen! Laat de bewegingen zien die u met uw handen maakt, en laat uw kind u na doen. U kunt zelfs uw kleintje vragen om ú te laten zien hoe handen moeten worden gewassen. Misschien moet u uw kind er af en toe nog aan herinneren, maar het is verbazingwekkend hoe snel ze u eraan zullen herinneren handen te wassen!

Plezierig handen wassen

 1. Maak de handen nat met schoon, warm stromend water
 2. Neem een kleine hoeveelheid zeep
 3. Wrijf uw handpalmen tegen elkaar (niet onder het water)
 4. Was uw vingers en duimen en de tussenliggende delen
 5. Wrijf met uw nagels in uw handpalm
 6. Was de rug van elke hand
 7. Afspoelen met schoon stromend water
 8. Afdrogen met een schone (papieren) handdoek
 9. Geef u kind een complimentje voor het goed doen, want ‘Een actie die wordt beloond, wordt herhaald’.

Zelfs wanneer het soms niet allemaal even gemakkelijk gaat en het niet verloopt zoals gepland, vergeet dan niet dat u een essentiële vaardigheid aanleert die uw kind helpt gezond te blijven voor de rest van zijn of haar leven.

Helaas sterven elk jaar duizenden mensen, vooral kinderen en andere kwetsbare groepen, en met name in ontwikkelingslanden, door ziekten die gemakkelijk kunnen worden voorkomen. Namelijk door de eenvoudige handeling van handen wassen. Uw kleintje deze gezonde gewoonte aanleren, kan dus belangrijker zijn dan u denkt.