Breadcrumbs

Uw baby komt thuis

Hoe uw kind beschermen tegen ziektekiemen

Een van de geheimen om uw baby in goede gezondheid te houden, is hem beschermen tegen ziektekiemen. Dat is heel belangrijk voor uw kind aangezien zijn immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld is en hij waarschijnlijk ook nog niet de nodige vaccinaties heeft gekregen.

De handen wassen

  • Was altijd uw handen voordat u uw baby aanraakt, zodat u geen ziektekiemen, onder andere griep en verkoudheden, of voedselinfecties die op uw handen aanwezig zijn, overdraagt.
  • Alle andere personen die uw baby kunnen aanraken (familieleden, bezoekers, babysitters), moeten diezelfde regel nauwkeurig volgen.
  • U moet altijd een hydroalcoholische gel binnen handbereik hebben als er geen water of zeep voorhanden is.
  • Was uw handen opnieuw nadat u klaar bent met uw baby, nadat u hem bijvoorbeeld eten heeft gegeven of zijn luier heeft verschoond.

De kamer van uw baby reinigen en ontsmetten

Het is heel belangrijk om de kamer van uw baby te reinigen en te ontsmetten. Met water, zeep of een schoonmaakmiddel boent u de kamer en daarbij vermindert u automatisch de hoeveelheid vuil en ziektekiemen op de oppervlakken. Door de oppervlakken te ontsmetten met een ontsmettingsdoekje of een desinfecterende spray, doodt u deze ziektekiemen ook daadwerkelijk.

  • In de kamer van uw baby moet u de commode, de lakens en andere oppervlakken en voorwerpen ontsmetten die waarschijnlijk besmet zijn geworden tijdens het verschonen van de luier of waarop misschien andere lichaamssappen terechtgekomen zijn. Ook de muren en de vloer kunt u ontsmetten.
  • Als het oppervlak, speeltje of elk ander voorwerp dat u ontsmet rechtstreeks in contact komt met uw baby, dan moet u het zorgvuldig afspoelen met schoon water nadat u het ontsmet heeft.
  • De oppervlakken, speeltjes en kleertjes moeten altijd schoon en droog zijn, want ziektekiemen kunnen overleven en zich sneller vermenigvuldigen op vochtige oppervlakken.

Regels voor bezoekers

U moet in de eerste plaats aan twee dingen denken als vrienden u een bezoekje brengen.

  • De bezoekers moeten hun handen grondig wassen voordat ze uw baby aanraken.
  • De bezoekers mogen uw baby niet zien als ze verkouden zijn, als ze het risico lopen besmet te zijn of als ze andere symptomen vertonen (als bijvoorbeeld iemand die bij hen woont ziek is). Aarzel niet om hen te vragen hun bezoek uit te stellen.
  • Als u deze regels volgt, dan zult u er in slagen uw baby op een doeltreffende manier te beschermen tegen ziektekiemen van buitenaf.

Een van de geheimen om uw baby in goede gezondheid te houden, is hem beschermen tegen ziektekiemen. Dat is heel belangrijk voor uw kind aangezien zijn immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld is en hij waarschijnlijk ook nog niet de nodige vaccinaties heeft gekregen.

De vaccinatie is een snel, veilig en zeer doeltreffend middel om uw kind tegen infectieziektes zoals tetanus, difterie, kinkhoest en polio te beschermen. Zodra het kind tegen een ziekte is ingeënt, zal zijn organisme in staat zijn om die ziekte doeltreffender te bestrijden.

Ook prematuurtjes moeten vanaf de leeftijd van twee maanden ingeënt worden zodat ze bestand zijn tegen infecties. Als u twijfels heeft, bel dan met uw arts.